Føl sammen med deg selv

10.05.2019

Du er den eneste som vet hvordan du egentlig har det. Trenger du omsorg, er du den nærmeste du har. Hvordan kan du stille opp bedre for deg selv?

I går hadde jeg en bratt dag. Jeg svarte skarpt på en melding fordi jeg følte at vedkommende angrep meg. Idet jeg hadde sendt meldingen, skyllet skammen over meg. Det var som om magen var i fritt fall, jeg ble varm i kinnene og det flimret urolig i overkroppen. Jeg så for meg at han kom til å avvise meg og fortelle andre om hvor ufin jeg var. Jeg dro fram andre episoder fra fortiden der jeg hadde gjort noe lignende. Jeg angrep meg selv. Jeg angrep ham. 

For hver tanke og hvert bilde som dukket opp i hodet mitt, ble ubehaget og smerten større. Jeg ville gjemme meg. I en bok. I en bit sjokolade. I en TV-serie. I oppvasken.

Tidligere kunne sånne bratte dager flyte over i natten og neste dag. Og samtidig som jeg plaget meg selv i timevis eller dagevis, lagde og forsterket jeg negative mønstre i hjernen som økte sjansen for en lignende reaksjon ved neste korsvei. 

Ofte rømte jeg inn i en bok eller tv-serie, men selv om det ga meg en pause fra tankene, ga det ingen varig effekt. Min erfaring er at eneste som kan gjøre det er å føle sammen med meg selv

Å føle sammen med deg selv, vil si at du gir deg selv rom til smerten og ubehaget uten å bli overveldet, uten å forsterke følelsen, uten å gjøre deg selv til et offer, uten å rømme.

Samfølelse krever mot, det handler ikke om å gjøre det som er vondt mindre eller større enn det er. Det handler ikke om at du skal redde deg selv eller løse problemet. Det handler ikke om å overbevise deg selv om at det kommer til å gå bra. For helt ærlig, det vet du ingenting om. 

Når du trener på samfølelse stimulerer du hele hjernen din, endrer negative tankemønstre, styrker immunforsvaret, øker evnen til å bevare roen når det stormer rundt deg og ikke minst: gjør deg mer samfølende med andre.

Øvelsen og tipsene under er både forebyggende og kan brukes når du står midt oppe i noe som er vanskelig. Du kan gjøre øvelsen så kort eller lang du vil. Som forebygging holder det med noen få minutter med jevne mellomrom.

ØVELSE: 

1. Flytt oppmerksomheten til kroppen. Du må sikkert hente deg inn mange, mange ganger. Hver gang du oppdager at du er i hodet og tankene, flytt oppmerksomheten vennlig tilbake til kroppen. 

2. Lytt til kroppen. La den fortelle hva som skjer. La oppmerksomheten hvile ett av stedene der noe skjer eller i hjertet ditt.

3. Legg en hånd eller begge der du har oppmerksomheten og forestill deg at du leder pusten dit. Følg pusten inn og ut.

4. Se for deg at du gir deg selv omsorg og kjærlighet der hendene dine er. Hvis du synes det er vanskelig, se for deg at noen som er glad i deg gjør det (kjæresten, hunden, Buddha, Jesus, mormor, far, mor, kompisen).

Tips til forsterking i akutte situasjoner (stimulerer det autonome nervesystemet til ro og hvile): 

Legg en hånd (eller begge) mot kinnet. 

Omfavn deg selv. 

Vugg langsomt på kroppen

Nynn en vuggesang eller lignende.

(Tips og øvelser basert på egen erfaring og inspirert av Kristin Neff og Audun Myskja.)